Για την εκδημία του Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλεξάνδρου Γιαννίρη

 

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκε την πρόωρη εκδημία του Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλεξάνδρου (Γιαννίρη), ο οποίος ήταν και εν ενέργεια μεταπτυχιακός φοιτητής της. Αρχιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έγινε φορέας του πνεύματός του, συμβάλλοντας ταπεινά στο πολυδιάστατο ποιμαντικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο του.
Ο αείμνηστος Νιγηρίας Αλέξανδρος ήταν απλός, απέριττος και ταπεινός κατά πεποίθηση. Ξεχώριζε για την αμεσότητα στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Μητροπολίτης με ευρείς ορίζοντες συμμετείχε ενεργά στις εργασίες τις Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως εκπρόσωπος τύπου, μεταφέροντας το ενωτικό, σύγχρονοκαι οικουμενικό βλέμμα της.
Διακόνησε και περπάτησε επί πολλά έτη σε τραχεία οδό και σε έναν κόσμο με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Εξέφρασε προωθημένες θέσεις σε ζωτικά ζητήματα για την Εκκλησία και τη θεολογία, άρθρωσε θεολογικό λόγο μεστό, σύγχρονο, κοινωνικό, ανανεωτικό, οικουμενικό, πάντοτε με προσήλωση στην πατερική Παράδοση, την οποία κατανοούσε όχι ως τύπο αλλά ως όχημα ανανέωσης.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος πρέσβευε και ακολουθούσε τη θεμελιώδη αρχή της ορθόδοξης ιεραποστολής ότι όπως ακριβώς «ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν» (Ιω 1, 4) προκειμένου να επιτελέσει το σωτηριώδες έργο του, έτσι και ο λόγος του Ευαγγελίου, το χριστιανικό μήνυμα, για να επιτελέσει το σωστικό και θεραπευτικό ρόλο του, πρέπει να λάβει την ανθρώπινη «σάρκα», που λέγεται π.χ. γλώσσα, πολιτισμός, ταυτότητα και τρόπος σκέψης των λαών, για να γίνει προσιτό και κατανοητό από τους ανθρώπους, στους οποίους απευθύνεται. Τόσο το μήνυμα όσο και οι τρόποι μετάδοσής του πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση όλων των πολιτισμών, εθνών, φυλών, ηλικιών, αντιλήψεων και τρόπων ζωής.
Είναι βέβαιο ότι ο αείμνηστος είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στην Εκκλησία και στο ποίμνιό του. Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής εύχεται το δυναμικό του πνεύμα να βρίσκει μιμητές και η μνήμη του να μείνει διαρκής. Είναι θερμές οι προσευχές όλων μας υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του στο ανέσπερο φως της αιωνιότητας.