ΟΜΟΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΦΕΙΔΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – 26 ΜΑΙΟΥ 2022

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, καθώς και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βλάσιος Φειδάς, που το όνομά του έχει συνδεθεί με μείζονα γεγονότα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωής στη διαχείριση των οποίων άφησε τη «σφραγίδα» του, αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στον «εμβληματικό ερευνητή», αναφέρθηκε καλωσορίζοντας τον τιμώμενο στη νέα του ακαδημαϊκή οικογένεια ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. «Η αναγόρευση του καθηγητή Φειδά ως επιτίμου διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εδράζεται στο διαχρονικά εξαιρετικά ευρύ και πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο του, το οποίο εντάσσεται κυρίως στις γνωστικές περιοχές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Βυζαντινής Ιστορίας, της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών και του Κανονικού Δικαίου, αλλά και ευρύτερα της θεολογικής επιστήμης», επισήμανε.

Την έλλογη και συνάμα υπεύθυνη τόλμη που διακρίνουν τον τιμώμενο στην επιστημονική προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων αναφέρθηκε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, σημειώνοντας ότι ο καθηγητής Φειδάς «εργάστηκε με πάθος για τη δημιουργία του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων των θεολογικών σχολών και για την ετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας όπως και για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του τμήματος του ΑΠΘ, ο τιμώμενος είναι «ένας εμβληματικός ερευνητής που επί πενήντα και πλέον χρόνια καλλιεργεί σε εύρος και βάθος την Εκκλησιαστική Ιστορία, συντάσσοντας πρωτοποριακές μελέτες, οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος καλλιέργησε με εξίσου σημαντικές μελέτες το Κανονικό Δίκαιο, αναδεικνύοντας πολύτιμες πτυχές των εκκλησιαστικών θεσμών, ιδιαιτέρως αυτές που αναφέρονται στη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον εκκλησιαστικό οργανισμό. Συνέβαλε καθοριστικά στη σύνταξη Καταστατικών Χαρτών διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων Κανονισμών επιμέρους εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων. Πολύτιμη παραμένει η συμβολή του στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016), αλλά και στην οργάνωση των Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης».

Τον έπαινο του τιμωμένου εκφώνησε ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ Ιωάννης Μπάκας.

Στην αντιφώνησή του ο επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, Βλάσιος Φειδάς μίλησε για τη σύγχρονη οικουμενική αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η τελετή αναγόρευσης ξεκίνησε με βυζαντινούς ύμνους από τη Βυζαντινή Χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ «Τρεις Ιεράρχες».